In Nederland worden diverse cijfers rondom de consumptie van groenten en fruit gemeten. Marktonderzoeksbureau GfK stelt aankoopcijfers beschikbaar. Er zijn tevens consumptiecijfers. Deze consumptiecijfers zijn gebaseerd op hoeveel consumenten gezegd hebben dat zij eten.
De eetgewoontes van de Nederlandse consument zijn onder de maat, ze voldoen niet aan de richtlijnen voor een gezonde en duurzame voeding. Voedingscentrum en WHO adviseren om 450 gram groenten en fruit per dag te eten, waarvan 250 gram groenten en 200 gram fruit.
De huidige consumptie in Nederland volgens de Voedselconsumptiepeiling (2012-2016) is in totaal 253 gram groenten en fruit per dag, waarvan 131 gram groenten en 113 gram fruit. De balans op het bord is niet conform het advies. Als men zou eten volgens de Schijf van Vijf, neem je genoeg van alle gezonde producten die gezondheidswinst opleveren, en daarbij alle benodigde voedingsstoffen voor een gezonde leefstijl. Een dergelijk voedingspatroon is ook duurzamer.
In Nederland wordt ruim 6 miljard euro uitgegeven aan groenten en fruit. Hiervan gaat 23% naar ‘out of home’ kanalen en 77% naar ‘at home’ kanalen, zoals de supermarkt.
Opmerkelijk is dat er een volumedaling is van gekochte groenten en fruit en een gemiddelde stijging van de consumentenprijs.
De helft van alle Nederlandse kopers van verse groenten koopt minder dan 1 keer per week.
De helft van alle Nederlandse kopers van fruit koopt maar 1 keer per 2 weken.
Gezonde Boodschappen
Over ons
De gezonde boodschap
Toolbox
Contact
Disclaimer
Privacy statement
© GroentenFruit Huis