In Nederland worden diverse cijfers rondom de consumptie van groenten en fruit gemeten. Marktonderzoeksbureau GfK stelt aankoopcijfers beschikbaar. Er zijn tevens consumptiecijfers. Deze consumptiecijfers zijn gebaseerd op hoeveel consumenten gezegd hebben dat zij eten.

Consumptiecijfers

De eetgewoontes van de Nederlandse consument zijn onder de maat, ze voldoen niet aan de richtlijnen voor een gezonde en duurzame voeding. Voedingscentrum en WHO adviseren om 450 gram groenten en fruit per dag te eten, waarvan 250 gram groenten en 200 gram fruit. 

De huidige consumptie in Nederland volgens de Voedselconsumptiepeiling (2012-2016) is in totaal 253 gram groenten en fruit per dag, waarvan 131 gram groenten en 113 gram fruit. De balans op het bord is niet conform het advies. Als men zou eten volgens de Schijf van Vijf, neem je genoeg van alle gezonde producten die gezondheidswinst opleveren, en daarbij alle benodigde voedingsstoffen voor een gezonde leefstijl. Een dergelijk voedingspatroon is ook duurzamer.

De groenteconsumptie van 1 t/m 79 jarigen in Nederland (aantal personen=2.237). Zowel de gemiddelde groente inname als de groente inname van grote groenten eters worden gegeven (=P95), en vergeleken met de groente aanbeveling van de Schijf van Vijf. (Bron: RIVM, VoedselConsumptie Peiling, 2018)

Totale uitgaven

In Nederland wordt ruim 6 miljard euro uitgegeven aan groenten en fruit. Hiervan gaat 23% naar ‘out of home’ kanalen en 77% naar ‘at home’ kanalen, zoals de supermarkt. 

Uitgaven aan verse groenten en fruit in Nederland (in € mln)

Afbeelding5
Bron: GfK/GroentenFruit Huis

Volumes dalen, prijzen stijgen

Opmerkelijk is dat er een volumedaling is van gekochte groenten en fruit en een gemiddelde stijging van de consumentenprijs.

Gekocht volume verse groenten en fruit NL huishoudens, in mln kilo

Bron: GfK/GroentenFruit Huis

Koopgedrag

Groenten

De helft van alle Nederlandse kopers van verse groenten koopt minder dan 1 keer per week

Afbeelding3
Bron: GfK/GroentenFruit Huis

Fruit

De helft van alle Nederlandse kopers van fruit koopt maar 1 keer per 2 weken.

Afbeelding4
Bron: GfK/GroentenFruit Huis

Gezonde Boodschappen
Over ons 
De gezonde boodschap 
Toolbox